ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Σα 27 Ιουλίου 2024, 08:10 ΠΜ

ΠΑΥΛΟΣ ΦΟΡΤΩΜΑΣ ΑΡΧΩΝ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ – ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΓΡΑΦΕΙ: Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΩΓΡΑΦΑΚΗΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα ο Παύλος Φορτωμάς.

Δάσκαλοι του στην ψαλτική ήταν ο ψάλτης πατέρας του Ευάγγελος, ο Άρχοντας Μουσικοδιδάσκαλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Θεοδόσιος Γεωργιάδης, οι καθηγητές Ιωάννης Μαργαζιώτης και Σπυρίδων Περιστέρης στο Ωδείο Αθηνών, ο Άρχοντας Πρωτοψάλτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου Θρασύβουλος Στανίτσας και ο διάσημος Πρωτοψάλτης και Μουσικολόγος Εμμανουήλ Χατζημάρκος, από τον οποίο λαμβάνει πτυχίο και δίπλωμα καθηγητή με βαθμό <<Άριστα>>.

1984 ο Θρασύβουλος Στανίτσας τον προτρέπει να ιδρύσει την Βυζαντινή Πατριαρχική Χορωδία του, αναγνωρίζοντας τον επίσημα σαν <<συνεχιστή της πατριαρχικής παράδοσης>> με μια επιστήθια ιδιόχειρη αφιέρωση του.

Ο Παύλος Φορτωμάς και η Χορωδία του παγκόσμια γνωστοί για τη συνέπεια του έργου τους στην συνέχιση της γνήσιας Βυζαντινής Πατριαρχικής Μουσικής, τόσο στην πιστή καταγραφή όσο και στην αυστηρή εκτέλεση της.

Σκοπός του και ιδιαίτερος θερμός πόθος του είναι να μεταφέρει όμως και να μεταδώσει σε έννοια και σε γνώση το μεγαλείο και το άφθαρτο των ακουσμάτων της Βυζαντινής Πατριαρχικής Υμνωδίας, σε όλη την Ελλάδα και προπάντων στους νέους, και ακόμη σε όλους τους Έλληνες της διασποράς, ωστόσο και τους ξένους.

Έχει ψάλει σε πολλούς τόπους της Ελλάδας, στην Κύπρο, στις ΗΠΑ και στην Μάλτα.

Με εμφανίσεις στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, στην Αρχαιολογική Εταιρεία, στην Εστία Νέας Σμύρνης και στην Εθνική Λυρική Σκηνή τα Χριστούγεννα του 1988.

Με ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές σε ΕΡΑ και ΕΡΤ2 με μεγάλη δεκτικότητα και ακροαματικότητα.

Ταυτόχρονα ασχολείται και με τα δημοτικά παραδοσιακά τραγούδια της πατρίδας μας.

Έχει ηχογραφήσει εκκλησιαστικούς ύμνους και ακολουθίες σε πάνω από 35 κασέτες και CDs.

Η προσωπικότητα, το κύρος και η συνέπεια της προσφοράς του Παύλου Φορτωμά στην εκτέλεση της Βυζαντινής Πατριαρχικής Μουσικής, τον κατατάσσουν ανάμεσα στους πρώτους και μοναδικούς συνεχιστές της Ελληνικής και γνήσιας παράδοσης μας.

Ο Μακαριότατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ τον Οκτώβριο του 2009, δια του εκπρόσωπου του σεβασμιοτάτου μητροπολίτη Ηλιουπόλεως κ. Θεοδώρου απένειμε ενσφράγιστο Πατριαρχικό Σιγγίλλιο στον Παύλο Φορτωμά αναγνωρίζοντας του την αξία και την προσφορά του στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής και τον έχρισε Άρχοντα Πρωτοψάλτη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Υπηρετεί σαν Πρωτοψάλτης στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου Άνω Πατησίων Αθηνών.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΩΓΡΑΦΑΚΗΣ

Επιπρόσθετο Φωτογραφικό Υλικό

Πρόσφατα Άρθρα

Ειδήσεις

ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΜΟΝΙΜΩΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΒΑΤΗΓΩΝ – ΟΧΗΜΑΤΑΓΩΓΩΝ Ε/Γ – Ο/Γ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Η θέσπιση Καθημερινών, Σαββάτων, Κυριακών, Εορτών και Τοπικών και Επίσημων Αργιών το πρωί (7-9) και το απόγευμα (16:00-18:00) και όλο τον χρόνο (Χειμώνα-Άνοιξη-Καλοκαίρι και Φθινόπωρο)

Περισσότερα »
Ειδήσεις

ΟΥΤΕ ΥΠΟΥΡΓΟΣ – ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ – ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟ Α ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΝ – Β ΠΕΙΡΑΙΑ – ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ – ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

Στον ανασχηματισμό που πραγματοποιήθηκε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ανέθεσε υπουργικό ή υφυπουργικό αξίωμα σε καμία και σε κανένα βουλευτή από τις εκλογικές περιφέρειες

Περισσότερα »
Ειδήσεις

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΝ-ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ

Ο ανασχηματισμός της Κυβέρνησης είναι στην αποκλειστική δικαιοδοσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι γενικοί , ειδικοί και υπηρεσιακοί γραμματείς Υπουργείων που με κοινή απόφαση

Περισσότερα »

Κατηγορίες Άρθρων

Η MANUSCRIPT || ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ είναι ελεύθερο, μη κερδοσκοπικό, πλουραλιστικό, δημοσιογραφικό μέσο επικοινωνίας και δεν δημοσιεύει διαφημίσεις και δεν εισπράττει συνδρομές.

Επικοινωνία

Αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο με αναφορα στην πηγή

Άμισθος υπεύθυνος έκδοσης – ανάρτησης, ιδρυτής – ιδιοκτήτης – διευθυντής καθημερινής ηλεκτρονικής εφημερίδας  www.manuscript.gr,
δημοσιογράφος Γιάννης Ζωγραφάκης.

©   2020 | COSMOTE NewSite4U