ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Δε 26 Φεβρουαρίου 2024, 23:46 ΜΜ

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ

ΓΡΑΦΕΙ: Ο ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ κ. ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΡΟΥΝΤΖΟΣ

Το κάπνισμα και τα υποκατάστατα του βλάπτουν σοβαρά την υγεία του ανθρώπου.

Όπως αυτό συνεπάγεται με τις εργαστηριακές και κλινικές έρευνες που έχουν γίνει επηρεάζουν και την στοματική κοιλότητα.

Η χρήση του καπνού συνδέεται με παθήσεις του στόματος όπως καρκίνος του στόματος, γλώσσας, χειλέων, λευκοπλακία.

Ακόμη αντικείμενο μελέτης συσχετισμού καπνίσματος και νόσοι του περιοδοντίου με το κάπνισμα να επιβαρύνει σαν παράγοντας.

Οι μελέτες έδειξαν ότι οι καπνιστές είναι πολύ ποιό επιρρεπής από τους μη καπνιστές, γιατί έχουν περισσότερη συσσώρευση οδοντικής μικροβιακής πλάκας, με αποτέλεσμα οι καπνιστές να έχουν μεγαλύτερη εναπόθεση ασβεστίου στα δόντια, βάθος στους θύλακους, απώλεια πρόσφυσης στους ιστούς, χρώμα ούλων.

Έτσι λοιπόν όπως δείχνουν οι μελέτες έχουμε αποτέλεσμα ότι οι καπνιστές επιβαρύνουν το περιοδόντιο μέχρι 3 φορές περισσότερο από τους μη καπνιστές, δημιουργώντας χρόνιες φλεγμονές του περιοδοντίου.

Σημαντική φυσικά συσχέτιση μετάβασης από ήπια σε βαριάς μορφής παίζει ο χρόνος και ο αριθμός των τσιγάρων, γιατί το κάπνισμα έχει την δυνατότητα να τροποποιεί την αμυντική αντίδραση του περιοδοντίου στο μικροβιακό ερέθισμα που τον στρέφει στην περιοδοντική καταστροφή.

Η χρήση ακόμη του καπνού μπορεί να επιφέρει σημαντικές βλάβες στην λειτουργία των αμυντικών κυττάρων.

Ο καπνός έχει χιλιάδες συστατικά με πιθανή τοξική δράση στους περιοδοντικούς ιστούς με πρωτεργάτη την νικοτίνη που δρα στα κύτταρα του ανοσολογικού μηχανισμού, αλλά και στα κυτταρικά στοιχεία του περιοδοντίου λόγω της προκαλουμένης μείωσης της αιματικής κυκλοφορίας και η θερμική καταστροφή λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του στόματος.

Οι καπνιστές έχουν μειωμένη επουλωτική ικανότητα ύστερα από χειρουργικές επεμβάσεις.

Το γεγονός αυτό μας επιτρέπει να βλέπουμε πόσο επιβαρυντικά δρα στους περιοδοντικούς ιστούς και συμπερασματικά ότι οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερη ζημιά στο περιοδόντιο από τους μη καπνιστές.

Έχουν ακόμη οι καπνιστές μικρότερα επιτυχή αποτελέσματα ακόμη και στα εμφυτεύματα που μερικές φορές είναι του ποσοστού 1 προς 25 στους καπνιστές οι θεραπείες υποτροπιάζουν ποιό γρήγορα

Συμπέρασμα η χρήση καπνού με οποιονδήποτε τρόπο είναι επιβλαβής.

Αφαιρέσατε το από την ζωή σας, παρότι η διακοπή του καπνίσματος είναι μια δοκιμασία που μας θέτει σε μεγάλες ψυχικές αντοχές.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΡΟΥΝΤΖΟΣ

Επιπρόσθετο Φωτογραφικό Υλικό

Πρόσφατα Άρθρα

Ειδήσεις

ΣΥΝΔΕΣΗ ΝΗΣΙΩΝ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ – ΜΕΘΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ ΜΕ ΔΙΚΤΥΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΕΥΔΑΠ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΩΓΡΑΦΑΚΗΣ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ Α.Ε. (ΕΥΔΑΠ) επιβάλλεται να συνδέσει από την Αίγινα στο δίκτυο ύδρευσης της και το

Περισσότερα »
Οικουμένη

ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΑΓΙΟ ΓΕΡΟΝΤΑ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΝΕΚΤΑΡΙΟ ΒΙΤΑΛΗ

Την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου στις 10 η ώρα το πρωί στο Ιερό Πανελλήνιο Προσκύνημα Αγίου Νεκταρίου Καμάριζας Λαυρίου θα τελεστεί το εξαετές Αρχιερατικό Μνημόσυνο του

Περισσότερα »
Ειδήσεις

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Η ΔΟΛΙΟΦΘΟΡΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΩΓΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ

ΠΗΓΗ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣhttps://www.patt.gov.gr/dt-perifereiaw-attkhw/ενώπιον-της-δικαιοσύνης-η-δολιοφθορά/ Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τη δολιοφθορά στον υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης της Αίγινας κατέθεσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Νίκος Χαρδαλιάς

Περισσότερα »

Κατηγορίες Άρθρων

Η MANUSCRIPT || ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ είναι ελεύθερο, μη κερδοσκοπικό, πλουραλιστικό, δημοσιογραφικό μέσο επικοινωνίας και δεν δημοσιεύει διαφημίσεις και δεν εισπράττει συνδρομές.

Επικοινωνία

Αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο με αναφορα στην πηγή

Άμισθος υπεύθυνος έκδοσης – ανάρτησης, ιδρυτής – ιδιοκτήτης – διευθυντής καθημερινής ηλεκτρονικής εφημερίδας  www.manuscript.gr,
δημοσιογράφος Γιάννης Ζωγραφάκης.

©   2020 | COSMOTE NewSite4U