ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Πα 26 Απριλίου 2024, 19:04 ΜΜ

Ο ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΟΣ ΝΙΚΑΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΩΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΗΛΟΥΣΙΟΥ ΚΥΡΟΣ ΝΗΦΩΝ ΤΣΑΒΑΡΗΣ ΠΑΛΑΙΦΑΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

Μετά τον μακαριστό Πειραιώτη Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κυρό Αλέξιο 88 ετών (κατά κόσμον Θεόδωρο Μιχαλόπουλο), χθες Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου εκπροσώπου του Μακαριοτάτου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’ και Εξάρχου Παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής στην Αθήνα Μητροπολίτη Γουινέας ( Γουινέας – Γουινέας Μπισσάου – Γκάμπια – Λιβερίας – Πράσινου Ακρωτηρίου – Σενεγάλης και Σιέρρας Λεόνε) Υπερτίμου και Εξάρχου Παραθαλασσίας Αφρικής κ. Γεωργίου, στο Κοιμητήριο Αγίου Γερασίμου Σχιστού Κερατσινίου τελέσθηκε η εξόδιος ακολουθία και ο ενταφιασμός στην Ελλάδα του Νικαιώτη και Κερατσινιώτη Μητροπολίτη Πηλουσίου (Πορτ Σάιδ – Δαμιέττης – Ελ Μανσούρας και Ελ Καντάρας Αιγύπτου) Υπερτίμου και Εξάρχου Πρώτης Αυγουσταμνικής και Μεσημβρίας κυρού Νήφωνος (κατά κόσμον Νικήτα Τσαβαρή) 61 ετών και Προηγουμένου της ιστορικής Πατριαρχικής Ιεράς Μονής Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου Παλαιού Κάϊρου και επί της ηγουμενίας Του πραγματοποιήθηκε η εκ βάθρων ανακαίνισης της, που κοιμήθηκε αιφνιδίως την Τρίτη στην επισκοπική κατοικία στο Πορτ Σάιδ Αιγύπτου.

Με πρόταση του Μακαριοτάτου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θοδώρου Β’ εξελέγη την 6 Οκτωβρίου 2009 από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής βοηθός Επίσκοπος Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Βαβυλώνος διατηρών την ηγουμενία στην Πατριαρχική Ιερά Μονή Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου Παλαιού Κάϊρου.

Χειροτονήθηκε Επίσκοπος στις 18 Οκτωβρίου 2009 στην Πατριαρχική Ιερά Μονή Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου Παλαιού Κάϊρου από τον Μακαριότατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’.

Τους ένωνε η ιστορική Ιερά Μονή Κοίμησης Θεοτόκου Αγκαράθου Ηρακλείου στην οποία είχε τελεστεί η μοναχική κουρά Τους και η φιλία Τους από το 1977.

Πάλι με πρόταση του Μακαριοτάτου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’ ην 26 Νοεμβρίου 2014 εξελέγη παμψηφεί από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Μητροπολίτης Πηλουσίου.

Ποίμανε την ιστορική Μητρόπολη Πηλουσίου με έδρα το διεθνές Πορτ Σάιδ με την ιστορική Ελληνική Κοινότητα, την Ελληνορθόδοξο Κοινότητα Αραβοφώνων, την Λέσχη Ελληνορθοδόξου Νεολαίας Αραβοφώνων, το Προξενικό Λιμεναρχείο και το Κέντρο Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, την Δαμιέττη (έδρα του Παλαιού Πατριαρχείου) με την Ελληνορθόδοξο Κοινότητα Αραβοφώνων στο Μουσείο της οποίας φυλάσσονται εικόνες αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, σφραγίδες Πατριαρχών και άμφια Αρχιερέων, την ιστορική και διάσημη Ελ Μανσούρα με την Ελληνορθόδοξο Κοινότητα Αραβοφώνων και την Ελ Καντάρα.

Αγαπήθηκε και δεν θα ξεχαστεί ποτέ από το πλήρωμα της Ιεράς Μητρόπολης Περιστερίου, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, την Ομογένεια, τους Έλληνες Αραβόφωνους, τους Αιγύπτιους, τους κόπτες, τους Ρώσους της Αιγύπτου και τον πολιτισμό του Κάϊρου, του Πορτ Σάιδ, της Δαμιέττης, της Ελ Μανσούρας, της Ελ Καντάρας Αιγύπτου και του Αιγυπτιακού πολιτισμού.

Ο Νικαιώτης και Κερατσινιώτης χαμογελαστός Μητροπολίτης Πηλουσίου Υπέρτιμος και Έξαρχος Πρώτης Αυγουσταμνικής και Μεσημβρίας κυρός Νήφων Τσαβαρής ήταν ένα από τα άξια παιδιά του Πειραιά και της Ελλάδας και ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας της Νίκαιας, του Κερατσινίου και της Αιγύπτου.

Επιπρόσθετο Φωτογραφικό Υλικό

Πρόσφατα Άρθρα

Οικουμένη

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ OPEN TV ΦΥΣΙΚΟΣ – ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ κ. ΚΛΕΑΡΧΟΣ ΜΑΡΟΥΣΑΚΗΣ: ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΚΟΝΗΣ

ΠΗΓΗ: MAROUSAKIS.GRhttps://www.marousakis.gr/neo-epeisodio-skonis/ Με τα σκαμπανεβάσματα του καιρού να συνεχίζονται θα ξεκινήσει η νέα εβδομάδα στη χώρα μας όπου τις έντονες βροχές και τα χιόνια στα

Περισσότερα »

Κατηγορίες Άρθρων

Η MANUSCRIPT || ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ είναι ελεύθερο, μη κερδοσκοπικό, πλουραλιστικό, δημοσιογραφικό μέσο επικοινωνίας και δεν δημοσιεύει διαφημίσεις και δεν εισπράττει συνδρομές.

Επικοινωνία

Αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο με αναφορα στην πηγή

Άμισθος υπεύθυνος έκδοσης – ανάρτησης, ιδρυτής – ιδιοκτήτης – διευθυντής καθημερινής ηλεκτρονικής εφημερίδας  www.manuscript.gr,
δημοσιογράφος Γιάννης Ζωγραφάκης.

©   2020 | COSMOTE NewSite4U