ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Τρ 19 Μαρτίου 2024, 08:22 ΠΜ

ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ

ΓΡΑΦΕΙ: Ο ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ κ. ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΡΟΥΝΤΖΟΣ

Η ορθοδοντική θεραπεία γίνεται όταν υπάρχει πρόβλημα στο οδοντικό τόξο ή στην σύγκλιση των δοντιών μεταξύ τους.

Γι’ αυτό με την ορθοδοντική θεραπεία πετυχαίνουμε την ορθή διευθέτηση των δοντιών στα οδοντικά τόξα και την αρμονική σχέση των οδοντικών φραγμών.

Μεταξύ τους συμβάλλει θετικά στην δημιουργία ενός συμμετρικού προσώπου, όμορφου χαμόγελου και κυρίως η αρμονία αυτή πετυχαίνει ορθή λειτουργία και ισορροπία του στοματογναθικού συστήματος και το κυριότερο έχουμε καλύτερη υγεία.

Το στοματογναθικό σύστημα αποτελείται από τα οστά των γνάθων, τους μύες που εκφύονται και καταφύονται στα οστά, στους μύες του προσώπου, τη γλώσσα, τα αγγεία και τα νεύρα τα οποία συνεργάζονται αρμονικά για να επιτελέσουν τις λειτουργίες της μάσησης, κατάποσης, αναπνοής, ομιλίας και τις κινήσεις της κάτω γνάθου.

Έτσι λοιπόν ο οδοντίατρος που θα κάνει τον προληπτικό έλεγχο στο παιδί διαπιστώσει ότι υπάρχει ορθοδοντικό πρόβλημα το παραπέμπει στον ορθοδοντικό για την περαιτέρω εξέταση και θεραπεία.

Η κατάλληλη ηλικία για επίσκεψη στον ορθοδοντικό είναι γύρω στα 7,5 χρόνια στην φάση της μικτής οδοντοφυΐας, όπου υπάρχουν ακόμα τα νεογιλά δόντια και έχουν ανατείλει κάποια από τα μόνιμα δόντια στα παιδιά αυτής της ηλικίας.

Σε αυτή την ηλικία είναι δυνατόν να διαγνωστεί έγκαιρα από τον ειδικό μια ανωμαλία σύγκλισης που μπορεί να οφείλεται σε σκελετική δυσαρμονία των γνάθων και να εκδηλώνεται στους χώρους αυτούς.

Τα συνηθέστερα ορθοδοντικά προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν σε παιδιά ηλικίας 6 έως 8 ετών είναι:

  1. Προβλήματα χώρου δηλαδή έχουμε συνωστισμό δοντιών ή αραιοδοντία, οι επιπτώσεις από πρόωρες απώλειες η παρατεταμένη παραμονή νεογιλών όπως και οι επιπτώσεις από καθυστέρηση ανατολής μονίμων δοντιών και από κακή φορά ανατολής των μόνιμων δοντιών.
  2. Προβλήματα από ανωμαλίες αριθμού, μεγέθους, σχήματος και θέσεως καταβολής των δοντιών.
  3. Διαταραχές στις σχέσεις μεταξύ τους στο οριζόντιο επίπεδο έχουμε την σταυροειδή σύγκλιση στα πρόσθια, οπίσθια προσθιοπλάγια, πλαγιοοπίσθια και προσθοπίσθια, αφορά συνήθως ένα ή περισσότερα δόντια που λόγω διαφόρων αιτιών ανατέλλουν αντίστροφα ή κάπως εκτοπισμένα από την κανονική τους παρειογλωσσική θέση στο φραγμό με αποτέλεσμα να έχουν κατά την σύγκλιση αντίστροφη θέση από την κανονική.
  4. Δυσκολίες από την χρήση πιπίλας, θηλασμού, δακτύλου, παρεμβολή γλώσσας ή σκελετικά αίτια.
  5. Διαταραχές στα πίσω δόντια άνω και κάτω γνάθου.
  6. Συνύπαρξη νεογιλών και μονίμων δοντιών που οφείλονται σε σκελετική δυσαρμονία των γνάθων.

Η έγκαιρη διάγνωση αποβαίνει πάντοτε προς όφελος του ασθενούς.

Οι σκελετικές δυσαρμονίες μπορεί να οφείλονται σε κληρονομικούς παράγοντες από το περιβάλλον ή και τα δύο ακόμη, δύνανται να κάνουν ορθοδοντική και έφηβοι και ενήλικες με τις καινοτομίες που έχουν γίνει σήμερα, με την θεραπεία στους εφήβους και στους ενήλικες γίνονται διορθώσεις με καταπληκτικά αποτελέσματα αισθητικά κυρίως λειτουργικά με βελτίωση υγείας και κατά πρώτο και κύριο λόγο ψυχολογίας.

Τοιουτοτρόπως έχουμε το συμπέρασμα ότι ποιό νωρίς τόσο ποιό εύκολο για τα παιδιά και κυρίως για όλους που έχουν ορθοδοντικό πρόβλημα, γιατί είναι κάτι που θεραπεύεται με επιτυχία.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΡΟΥΝΤΖΟΣ

Επιπρόσθετο Φωτογραφικό Υλικό

Πρόσφατα Άρθρα

Οικουμένη

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΗΣΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΕΥΧΗΘΗΚΑΝ ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

ΠΗΓΗ: ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ – ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ ΚΑΙ ΒΙΑΝΝΟΥ https://www.imakb.gr/2024/03/08/περιήγηση-του-σεβ-μητροπολίτου-μας-στ/ Την Τσικνοπέμπτη 7 Μαρτίου το απόγευμα τις κεντρικές οδούς του Αρκαλοχωρίου περιήλθαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου –

Περισσότερα »
Ειδήσεις

ΣΥΝΔΕΣΗ ΝΗΣΙΩΝ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ – ΜΕΘΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ ΜΕ ΔΙΚΤΥΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΕΥΔΑΠ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΩΓΡΑΦΑΚΗΣ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ Α.Ε. (ΕΥΔΑΠ) επιβάλλεται να συνδέσει από την Αίγινα στο δίκτυο ύδρευσης της και το

Περισσότερα »
Οικουμένη

ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΑΓΙΟ ΓΕΡΟΝΤΑ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΝΕΚΤΑΡΙΟ ΒΙΤΑΛΗ

Την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου στις 10 η ώρα το πρωί στο Ιερό Πανελλήνιο Προσκύνημα Αγίου Νεκταρίου Καμάριζας Λαυρίου θα τελεστεί το εξαετές Αρχιερατικό Μνημόσυνο του

Περισσότερα »

Κατηγορίες Άρθρων

Η MANUSCRIPT || ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ είναι ελεύθερο, μη κερδοσκοπικό, πλουραλιστικό, δημοσιογραφικό μέσο επικοινωνίας και δεν δημοσιεύει διαφημίσεις και δεν εισπράττει συνδρομές.

Επικοινωνία

Αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο με αναφορα στην πηγή

Άμισθος υπεύθυνος έκδοσης – ανάρτησης, ιδρυτής – ιδιοκτήτης – διευθυντής καθημερινής ηλεκτρονικής εφημερίδας  www.manuscript.gr,
δημοσιογράφος Γιάννης Ζωγραφάκης.

©   2020 | COSMOTE NewSite4U