ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Πα 19 Απριλίου 2024, 22:07 ΜΜ

TΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ

ΓΡΑΦΕΙ: Ο ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ κ. ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΡΟΥΝΤΖΟΣ

Τα χαλασμένα δόντια λόγω της ζάχαρης, είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει το 90% περίπου, των παιδιών σήμερα και θα έπρεπε να μας απασχολεί όλους.

Χαλασμένα δόντια σε κάθε ηλικία σημαίνει, ως ένα βαθμό, κακή υγεία του οργανισμού, αφού η μάσηση δεν γίνεται σωστά, άσχημη ψυχολογική κατάσταση και μειωμένη αυτοεκτίμηση λόγω της άσχημης εμφάνισης, αντιπάθεια και φόβος για τον ιατρό λόγω της επώδυνης θεραπείας (η οποία δεν είναι πάντα επώδυνη) αλλά και έλλειψη χρήματος.

Αυτό που όλοι λοιπόν χρειαζόμαστε για να αποφύγουμε τις παραπάνω συνέπειες είναι η πρόληψη.

Η ζάχαρη και τα άλλα φυσικά σάκχαρα που περιέχουν ορισμένα τρόφιμα δημιουργούν μια λεπτή μεμβράνη που καλύπτει την επιφάνεια των δοντιών, και υποβοηθά στην ανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων που καταστρέφουν τα δόντια.

Ο σωστότερος λοιπόν τρόπος για να αποφύγουμε την ανάπτυξη αυτών των βακτηρίων είναι να απαλλάξουμε τα δόντια μας από αυτή την μεμβράνη πλένοντας τα μετά το φαγητό.

Επίσης σημαντικότερο είναι να περιορίσουμε τη πρόσληψη σακχαρούχων τροφών.

Έτσι αποφεύγουμε την τερηδόνα, τον πόνο και τον οδοντίατρο.

Τη ζάχαρη την λαμβάνουμε μέσω παγωτών, αναψυκτικών, γλυκών και διαφόρων άλλων τροφίμων.

Αν τώρα η τροφή έχει κολλώδη μορφή, όπως το μέλι, οι καραμέλες, τα γλειφιτζούρια, οι πάστες, τα παγωτά κ.λ.π., η ανάπτυξη των βακτηρίων στα δόντια γίνεται εντονότερη και γρηγορότερη, αφού η ζάχαρη κολλάει στην επιφάνεια των δοντιών και αφαιρείται δύσκολα.

Αντίθετα, οι τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες όπως το ψωμί και τα σκληρά φρούτα και λαχανικά (καρότο, μήλο, κ.λ.π.), έχουν τη δυνατότητα να απομακρύνουν τα ξένα σώματα, όπως τα σάκχαρα από τα δόντια και να τα καθαρίζουν.

Οι τροφές που συνιστώνται για τα μικρογεύματα των παιδιών αλλά και των μεγάλων, είναι το γάλα (όχι σοκολατούχο), τα τυριά, το γιαούρτι, τα αυγά, τα φρούτα και οι φρουτοχυμοί.

Τέλος σημαντικό είναι τα παιδιά μας, να μάθουν να πλένουν τα δόντια τους τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα (ιδεώδες θα ήταν έπειτα από κάθε γεύμα), καθώς και να μην αναζητούν συνεχώς γλυκές γεύσεις, γιατί επιτυγχάνεται η απότομη αύξηση βακτηρίων στα δόντια.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΡΟΥΝΤΖΟΣ

Επιπρόσθετο Φωτογραφικό Υλικό

Πρόσφατα Άρθρα

Περιβάλλον

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ OPEN TV ΦΥΣΙΚΟΣ – ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ κ. ΚΛΕΑΡΧΟΣ ΜΑΡΟΥΣΑΚΗΣ: ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΤΑ ΤΕΡΤΙΠΙΑ

ΠΗΓΗ: MAROUSAKIS.GR Mε ένα έντονο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης αλλά και υψηλές θερμοκρασίες, κυλούν τα τελευταία 24ωρα σε σχεδόν ολόκληρη τη χώρα.https://www.marousakis.gr/tis-anoixis-ta-tertipia/

Περισσότερα »

Κατηγορίες Άρθρων

Η MANUSCRIPT || ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ είναι ελεύθερο, μη κερδοσκοπικό, πλουραλιστικό, δημοσιογραφικό μέσο επικοινωνίας και δεν δημοσιεύει διαφημίσεις και δεν εισπράττει συνδρομές.

Επικοινωνία

Αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο με αναφορα στην πηγή

Άμισθος υπεύθυνος έκδοσης – ανάρτησης, ιδρυτής – ιδιοκτήτης – διευθυντής καθημερινής ηλεκτρονικής εφημερίδας  www.manuscript.gr,
δημοσιογράφος Γιάννης Ζωγραφάκης.

©   2020 | COSMOTE NewSite4U